Image

 

Στη νότια πλευρά της Πελοποννήσου, υπάρχει η σύγχρονη πόλη της Σπάρτης στην Ελλάδα, που κατασκευάστηκε δίπλα στη θέση της Αρχαίας Σπάρτης. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία σχετικά με τη σύγχρονη ίδρυση αυτής της πόλης. Μετά την παρακμή της αρχαίας Σπάρτης κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, ένα άλλο αστικό κέντρο διαμορφώθηκε σταδιακά στην κοντινή τοποθεσία του Μυστρά και το κέντρο αυτό αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Ωστόσο, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Οθωμανούς, ο βασιλιάς Όθωνας της Ελλάδας διέταξε στη δεκαετία του 1830 την ίδρυση της νέας Σπάρτης για να τιμήσει την αρχαία αίγλη του τόπου.

Η νέα αυτή πόλη ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που κατασκευάστηκε με βάση αρχιτεκτονικό σχέδιο. Η πόλη αυτή βρίσκεται στο δρόμο προς δημοφιλή μέρη, όπως η Μονεμβασιά, η Ελαφόνησος και το Γύθειο.

Η Σπάρτη είναι μια μικρή πόλη στη νοτιοανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, στην ηπειρωτική Ελλάδα. Διάσημη για τη θρυλική ιστορία της, η Σπάρτη ήταν μια κοινωνία με επίκεντρο το στρατό, κλεισμένη με ορεινά σύνορα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης μπορούν να παρατηρηθούν σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Στα βυζαντινά χρόνια, η πόλη της Σπάρτης παραμελήθηκε από την καστροπολιτεία του Μυστρά.

Ωστόσο, μετά την Ανεξαρτησία, ο βασιλιάς Όθωνας της Ελλάδας διέταξε την ανοικοδόμηση της Σπάρτης και αυτή είναι από τις λίγες ελληνικές πόλεις που χτίστηκαν σύμφωνα με αρχιτεκτονικό σχέδιο. Η Σπάρτη βρίσκεται στο δρόμο προς δημοφιλή μέρη της Λακωνίας, όπως η Μονεμβασιά, το Γύθειο και η Ελαφόνησος. Γι' αυτό οι διακοπές στη Σπάρτη μπορούν να συνδυαστούν με επισκέψεις σε πολλούς όμορφους ελληνικούς προορισμούς και διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Η Σπάρτη είναι μια υπέροχη πόλη διάσημη σε όλο τον κόσμο για την αρχαία ιστορία της. Σήμερα, η Σπάρτη είναι μια μικρή αλλά σύγχρονη πόλη. Παρόλο που ο τουρισμός δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος εκεί, προσελκύει πολλούς επισκέπτες λόγω της ιστορίας της και της εγγύτητάς της σε όμορφους προορισμούς της Πελοποννήσου. Τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα στη Σπάρτη είναι τα δύο μουσεία, που βρίσκονται και τα δύο στο κέντρο της πόλης: το Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενεί ανασκαφές από την αρχαία πόλη της Σπάρτης και το Μουσείο Ελαιολάδου που αφηγείται την παράδοση της έκθλιψης του ελαιολάδου, καθώς η Σπάρτη είναι μια περιοχή πλούσια σε παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου.

Σε κοντινή απόσταση από τη Σπάρτη βρίσκεται το Βυζαντινό Κάστρο του Μυστρά, μια από τις ισχυρότερες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κατά τη Μεσαιωνική εποχή.

 

Αξιοθέατα

 

Αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης

 

Image

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης Πελοποννήσου: Κατσαρός: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης χτίστηκε το 1874 από τον αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρό. Αργότερα, το 1930, προστέθηκαν δύο ακόμη αίθουσες στο κεντρικό κτίριο. Το μουσείο φημίζεται για τα αρχαιολογικά εκθέματα που έχουν ανασκαφεί μέσα και γύρω από την πόλη της αρχαίας Σπάρτης, μιας από τις πιο διάσημες πόλεις-κράτη της ελληνικής αρχαιότητας.

Το μουσείο διαθέτει μια σειρά από πολύτιμες αρχαιολογικές συλλογές που κυμαίνονται από την προϊστορική εποχή έως τη ρωμαϊκή εποχή. Ορισμένα από τα προϊστορικά δείγματα προέρχονται από όλη τη Λακωνία και την Αρκαδία. Οι σημαντικές κατηγορίες που εκτίθενται περιλαμβάνουν προϊστορικές συλλογές, ρωμαϊκά γλυπτά, ψηφιδωτά και κίονες από αρχαίους ναούς.

Μια πολύ σημαντική συλλογή παρουσιάζει τμήμα του ναού της θεάς Αρτέμιδος. Ο ναός χρονολογείται από τον 10ο αιώνα π.Χ. Τα λείψανα του ναού αποκαλύπτουν τις πλούσιες πνευματικές αξίες που διατήρησε η Ελλάδα στην αρχαιότητα. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο ναό είναι κατασκευασμένα από διαφορετικούς τύπους υλικών, όπως ελεφαντόδοντο, πηλό και πέτρα. Εντός του μουσείου υπάρχουν επίσης τμήματα του ναού του Απόλλωνα στις Αμύκλες.

Επιπλέον, το μουσείο φιλοξενεί μια συλλογή πήλινων αμφορέων του 7ου αιώνα που χαρακτηρίζονται από ανάγλυφη διακόσμηση. Η στήλη είναι ένα άλλο σημαντικό έκθεμα που παρουσιάζεται στο μουσείο. Πρόκειται για το έκθεμα λακωνικού τύπου, το οποίο χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. Έχει μορφές ζευγαριών και στις δύο πλευρές. Στη μία πλευρά είναι ο Μενέλαος με την Ελένη και στην άλλη πλευρά ο Αγαμέμνονας και η Κλυταιμνήστρα. Στη στενή κορυφογραμμή που χωρίζει τις δύο όψεις, υπάρχουν φίδια.

Το μουσείο αποκαλύπτει ότι στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε ένας πλούσιος σπαρτιατικός πολιτισμός. Τα ψηφιδωτά δείγματα που βρέθηκαν στο μουσείο, ειδικά αυτό που απεικονίζει το κεφάλι του Αχιλλέα, μιλάει για το γεγονός αυτό. Στα ψηφιδωτά απεικονίζονται πολλοί ελληνικοί μυθολογικοί χαρακτήρες, όπως ο θεός Ήλιος, ο θαλάσσιος θεός Τρίτων και η απαγωγή της Ευρώπης από τον Δία. Το μουσείο βρίσκεται στην οδό Οσίου Νίκωνος 71.

 

Μουσείο Ελιάς και λαδιού

 

Image

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Ελαιολάδου βρίσκεται στο κέντρο της Σπάρτης και έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία της ελιάς στον ελληνικό και μεσογειακό πολιτισμό. Πρόκειται για μια πορεία ιστορίας για την ελιά και το ελαιόλαδο από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική σημασία του προϊόντος αυτού για κάθε εποχή.

Το μουσείο αυτό, που ιδρύθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο κέντρο της Λακωνίας, μιας από τις καλύτερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Στους ανώτερους ορόφους, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τις πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη της ελιάς στην Ελλάδα, τη συμβολή της στην οικονομία των κοινωνιών από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τον 20ο αιώνα, καθώς και το ρόλο της στη διατροφή, την υγεία, τη φροντίδα του σώματος και το φωτισμό. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στη συμβολική διάσταση της ελιάς στη θρησκεία, τα έθιμα και την τέχνη.

Το ισόγειο είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη της παραγωγής ελαιολάδου από την αρχαιότητα έως τους πρώτους βιομηχανικούς χρόνους. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν μεταβυζαντινά μηχανήματα για την παραγωγή ελαιολάδου και ένα ελαιοτριβείο που κινείται από ζώα στις αρχές του 20ου αιώνα. Επίσης, δίνεται έμφαση στην αναβίωση των μηχανοκίνητων ελαιοτριβείων (υδροκίνητα, ατμοκίνητα, πετρελαιοκίνητα και ηλεκτροκίνητα). Ένα ειδικό τμήμα είναι επίσης αφιερωμένο στη χρήση του ελαιολάδου στην οικιακή και βιομηχανική σαπωνοποιία.

Στην ανοιχτή αυλή του μουσείου υπάρχει μόνιμη έκθεση που παρουσιάζει ένα προϊστορικό, ένα ελληνιστικό και ένα βυζαντινό ελαιοτριβείο. Αυτό το μουσείο αποτελεί μέρος της ομάδας Μεσογειακών Μουσείων Ελιάς.

Επίσης, μια στρατιωτική γέφυρα έκτακτης ανάγκης βρίσκεται στο δυτικό άκρο του καναλιού. 

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Τηλέφωνα

Κλήση έκτακτης ανάγκης 112
Πρώτες βοήθειες 166
Αστυνομία 100
Πυροσβεστική 199
Νοσοκομείο 2731028671
Σταθμός λεωφορείων 2731026441
Ταξί 27310 24100

Ξενοδοχεία

Μενελάιον 27310 22161-5
Μανιάτης 27310 22665 
Διόσκουροι 2731 028484
Λακωνία 27310 28952